Tre bevis för kristendomens ickejordiska härkomst

Om alla religioner, som det tycks, talar om en och samma sak, vilken ska man då ansluta sig till, vilken är då den rätta?

Tre bevis för kristendomens ickejordiska härkomst

Kristendomen är den enda religionen som har objektiva argument, som bekräftar dess ickemänskliga, ickejordiska härkomst, dvs dess Gudomliga härkomst. Det finns många sådana argument. Jag ska nämna de mest grundläggande.

Första argumentet är det allra enklaste, och kräver inte särskilda kunskaper, det historiska. Till skillnad från andra religioner började kristendomen under monstruös förföljelse. Med korsfästelsen av Kristus själv, med avrättningen av alla apostlarna (med undantag av Johannes Teologen), med de grymmaste förföljelserna. Fram till år 313 fanns det tio mäktiga оroshärdar med fasansfulla förföljelser. Läs historikern Kornelius Tatsit från 1:a århundradet: kejsare Nero gav i sina trädgårdar order om att binda fast de kristna vid stolpar och vid mörkrets inbrott smeta in dem med tjära och tända dem istället för facklor. Det mest populära utropet var: ”Ta de kristna till lejonen”. Låt oss försöka föreställa oss detta scenario nu. Jag har en fråga: vem väljer denna religion? Vem skulle vilja offra sitt liv för en religion som man praktiskt taget inte vet någonting om. Hur var det möjligt att bevara kristendomen? Låt historikerna försöka förklara. Apostlagärningarna skildrar det som hände med dem som uppriktigt accepterade tron: många av dem fick på en gång gåvan att göra mirakel, göra profetior och att bota människor. Men det allra viktigaste var att de till sin själ fick en sådan kunskap om Gud som tog bort all rädsla inför de stundande plågorna. Stormartyren Jevstratij sade till Herren: ”Dessa plågor är glädje för Dina tjänare”. Utan att erkänna att Gud själv verkade i denna religion, återupplivade, förandligade dessa människor, – är det omöjligt att förstå kristendomens existens.

Andra argumentet är läran om tron, det är det mest utförliga. De grundläggande kristliga sanningarna skiljer sig principiellt från alla judendomens och hedendomens analoga sanningar från denna epok, då kristendomen föddes. Läran om Treenigheten skiljer sig från hedniska triader; Förkroppsligandet av Gud – från jupiternas förkroppsligande, anhängarna till Zeus. Jag ska inte uppehålla mig vid det nu. Men jag förklarar dessa skillnader för mina seminariestudenter hela året om. Fiskarna, (författarna av Evangeliet) konstaterade helt enkelt vad de såg, vad de hörde och vad de kände. De konstaterade och fabulerade inte, och ofta förstod de själva inte vad som försiggick. Evangelisterna var inte särskilt läskunniga. Kommer ni ihåg tavlan ”Jägarna på rast”? Enkla knegare… Och fiskarna liknade dem väldigt mycket. Och plötsligt säger de sådana sanningar, som filosofer och tänkare från alla århundraden blir förbryllade av. En annan fråga: varifrån uppstod dessa sanningar? Av apostlarna var det bara Paulus som var skriftlärd. Han kungjorde öppet och med еn fantastisk klarhet: ”Vi predikar den korsfäste Kristus – en frestelse för judarna; för hellenerna en absurditet.”

Tredje argumentet är andligt och moraliskt. Man kan ställa frågan (det spelar ingen roll till vilken religion), ”Ur religiös synvinkel, vem kommer att bli frälst?” Man kommer att svara oss: ”Den som uppfyller kraven från den givna religionen”. Men inom kristendomen är det inte så. Vilka krav uppfyllde rövaren som var på korset bredvid Kristus? En skurk, en kriminell som kommer till Paradiset först av alla. I denna betydelse är kristendomen en antireligiös religion. Tänk er, och varifrån kommer detta? Alla lärjungar är judar, uppfostrade genom att ha fått undervisning i Gamla Testamentet. Varifrån kommer en sådan predikan?!

Det här är objektiva saker, som det inte skadar att man tänker till om, oavsett om jag tror eller inte tror på Kristus. Ja, kanske är kristendomens rötter någon annanstans, varsomhelst, bara inte på jorden.

Professor Aleksej Osipov

Teologie doktor, Professor Emeritus vid Moskvas Teologiska Akademi, publicist, författare, apologet och predikant.

Originallänk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *