Igumen Dorotej, föreståndare för klostret som ligger i skogen någon mil norr om Borås.
– Deltager ni, som vi andra, i det vardagliga i samhället, tittar på ortens fotbollslag, tar en fika på stan, sjunger i någon kör eller går på gympa?
– Nej, vi har inte tid med det. Vi tillbringar mellan tre och fyra timmar i kyrkan sen ska vi jobba i 8 timmar och handla och laga mat så vi har inte tid med någon TV heller. Jag skulle vilja säga att det blir upp till 17 timmar per dygn som vi är aktiva och sen måste man sova på resten av dygnet.
– Röstar ni i de allmänna val?
– Man kan göra det, men vi brukar inte rösta. Som munkar har vi inte något världsligt intresse. Vi ber om harmoni på jorden att världen ska bli som i Paradiset.
– Jämlikhet?
– Alla har sin egen kallelse. Det finns ingen jämlikhet i det. Jämlikhet är oväsentligt. Det är som barn i en familj. Alla har olika uppgifter, alla är lika mycket värda men det är ingen jämlikhet. Någon är äldst och tar ett större ansvar än de som är yngre. Jämlikhet är inte ett relevant uttryck. Det viktiga är att alla finner sin plats i Guds rike.
– Vad säger bibeln om detta?
– Om vi ser på liknelsen om arbetarna i vingården fick de som endast jobbat en kortare tid lika mycket betalt som de som jobbat från tidiga morgonen. De är ingen jämlikhet i det. Det finns de som tjänar Gud från sin ungdom och det finns de som rövaren på korset som omvände sig i sista minuten innan han dog. De får samma lön.
– Hur ser ni på himlen och helvetet?
– Gud har ju skapat helvetet för den onde, det är inte skapat för människor, och är det så att människan inte vill vara tillsammans med Gud och göra ont får man vara beredd att ta konsekvenserna av sitt handlande. Gud vill att alla ska komma till Paradiset men han tvingar ingen, vi har en fri vilja.
– Vad är ondska?
– När man skadar andra människor, dödar och utnyttjar andra människor. Likgiltighet, att man inte bryr sig om något och egoism, gillar inte Gud. Vi ska ära Gud. Som man lever här på jorden kommer vi att leva i himlen.
– Är man ond eller god när man föds?
– All Guds skapelse är god. Man går från att vara Guds skapelse till att bli Guds barn i dopet.
– Saknar ni barn och en vanlig familj?
– Det är ju ett val som man gör när man blir munk, vi får ju andliga barn, en andlig familj. Vi är alla ett Guds barn.
– Vad ber ni om i bönerna?
– Vi ber inte så mycket om saker, vi vill hellre lovprisa Gud. Vi ber om världens fred, kyrkorna väl. Vi ber för patriarken, vår biskop, kungen och den världsliga enheten, för klostret och för våra medmänniskor.
– Hur vill ni beskriva ett gott liv?
– Frid i hjärtat och frid med Gud. Att man strävar efter hur människa levde i Paradiset i frid och harmoni med sig själv sin nästa och i frid med hela skapelsen. Så är vi ämnade att leva.
– Sex
– Sexualiteten hör till äktenskapet, är en del av äktenskapet där man blir man och kvinna. Utanför äktenskapet är man bror och syster med sina medmänniskor.
– Hur skulle du vilja sammanfatta ett ortodoxt liv?
– Att leva enligt Guds vilja, i enlighet med den Ortodoxa Kyrkans tro, i Kristi kärlek, tillsammans med andra och för andra.
Källförteckningen
Ortodoxa kyrkor i Göteborg: en doft av himlen, en smak av det gudomliga: en jubileumsskrift från Ortodoxa samarbetskommittén, Göteborg: Ortodoxa samarbetskommittén och Studieförbundet Bilda väst, 2015.