Den helige rättfärdige Johannes av Kronstadts liv

Den helige rättfärdige Johannes av Kronstadt föddes 1829 i byn Soura i guvernementet Archangelsk i Ryssland där hans far var kantor. Tio år gammal började han församlingsskolan i Archangelsk, fast han knappast var förberedd och nätt och jämt kunde stava. Han var så ledsen över att han inte kunde lära i skolan att han bad till Gud av hela sitt hjärta att ge honom förstånd. Fader Johannes av Kronstadt har själv berättat: ”Och jag minns tydligt hur plötsligt ett täckelse föll och jag började förstå lektionerna i skolan.”

Fader Johannes avslutade Sankt Petersburgs Andliga Akademi 1855, och samma år gifte han sig med Elisaveta Nesvitskaja. Hela livet ut levde de så i ett vitt äktenskap och kallade varandra bror och syster.

Den 11 december 1855 vigdes han till diakon och dagen därefter till präst vid Andreaskatedralen i Kronstadt. Kronstadt var en varvs- och sjömansstad på ön Kotlin i Finska viken, strax utanför Sankt Petersburg.

Efter några år började Johannes av Kronstadt fira den Gudomliga Liturgin dagligen och därmed ta del av Herrens heliga Nattvard varje dag.

Dagen började för fader Johannes klockan tre på morgonen då han gick till morgongudstjänsten. Kyrkan var vid den tiden redan fylld av människor. Hans sätt att fira Liturgin gjorde ett outplånligt intryck och han tog alltid emot de heliga Gåvorna under tårar. I flammande predikningar uppmanade han de troende att ofta gå till Nattvarden. Efter Liturgin, som slutade vid tolvtiden på dagen, ägnade han sig åt att ta emot olika förfrågningar om förbön och han reste även runt för att besöka sina olika inrättningar. Ofta kom han inte hem förrän sent om natten.

Fader Johannes började besöka människorna i slummen, tröstade de olyckliga mödrarna och gav bort de pengar han hade, ofta hela sin lön. Ibland hände det att han kom hem i strumplästen efter att ha gett bort skor och rock. Han gick överallt, inte för att döma utan för att bedja och ge med vänster hand det som hans högra hand hade tagit emot. Trots kritik och svårigheter från alla håll lyckades han efter flera år, tack vare gåvor som nu alltmer strömmade in, att grunda “Arbetshuset”, det första i sitt slag i Ryssland. Det var ett stort komplex som så småningom växte ut till en hel stad och innehöll kyrka, skolor, asyl för hemlösa och olika verkstäder och ateljéer.

Allteftersom åren gick blev fader Johannes känd över hela Ryssland och pilgrimer från imperiets alla hörn strömmade till Kronstadt för råd och tröst. De kom dagligen i tusental för att be om hans undergörande förböner eller bara för att se honom.

För alla gåvor som strömmade in underhöll han mer än tusen fattiga och han grundade flera kyrkor och kloster, bl a det väldiga Johannesklostret i Sankt Petersburg, där han också sedermera begravdes.

Samtidigt märker människor den speciella helande kraften i hans böner för sjuka och hans gåva som helare. Dessutom fick fader Johannes en gåva från Gud av mirakler och profetiska visioner. Hans namn var allmänt känt. Postverket öppnade till och med ett särskilt kontor för de massor av brev och telegram med förfrågningar om bön som anlände till fader Johannes från hela Ryssland, Europa, Indien och Amerika.

Den helige Theophan Eremiten († 1894) skrev: “Fader Johannes av Kronstadt – en man av Gud. Hans bön når Gud genom hans stora tro.”

De sista två, tre åren av sitt liv var Johannes av Kronstadt svårt sjuk men fortsatte trots det att dagligen fira Liturgin. Efter att ha förutsagt sin dödsdag insomnade han stilla den 20 december 1908.

Den helige rättfärdige Johannes av Kronstadt, blev förhärligad av den Ryska Ortodoxa Kyrkan år 1990. Hans minnesdag firas den 20 december (2 januari, den nya stilen).

Den kompletta samlingen av fader Johannes verk (utgiven före 1917) inkluderar hans brev, dagboksinlägg (“Mitt liv i Kristus”), reflektioner om vägen till Gud, uppmaningar till ånger och predikningar.

Källförteckningen

1. ”Livet i Kristus” Ett urval andliga råd ur fader Johannes dagbok ”Mitt liv i Kristus”.

Översättning – Gabriella Oxenstierna; Inledning – Matias Norström.

Åsak, Sahlin & Dahlström AB, 1989.

2. Den helige rättfärdige Johannes av Kronstadts liv, https://azbyka.ru/otechnik/Ioann_Kronshtadtskij [14.03.2023].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *