Risken att bli en farisé

– Hej, fader! Finns det fariséer idag och hur visar det sig?

– Hej! Det finns kända förskräckliga ord från vår Herre Jesu Kristi om fariséerna, i Johannesevangeliet kallas de djävulens söner och att de är lika honom i allt. Och vår Herre varnar oss med orden: “Akta er för fariséernas och saddukéernas surdeg.” Och denna varning är särskilt aktuellt för religiösa människor. Varför? Eftersom en syndare som vet att han är en syndare, lever på enkelt sätt, lever som en syndare och tänker som en syndare. Och när en person börjar gå till kyrkan, be till Gud, hålla fastan, då dyker den tanken upp – jag är inte som alla andra, jag är bättre. Detta är kärnan i fariséernas surdeg. Det är hyckleri. Du har faktiskt inte blivit bättre, du har bara bytt image. Att gå från att gå till baren igår till att gå till kyrkan idag gjorde dig inte bättre. Bara platsen du går till har förändrats, men du är fortfarande densamma. Tidigare bar du kort kjol, nu har du lång kjol. Men kjolen har inte gjort dig bättre. Ditt hjärta har inte blivit bättre. Titta ärligt in i det, vilken person är du där inne? Du hatar fortfarande, avundas, dömer, är svartsjuk, snål och gör fortfarande olämpliga saker som förr och nu. Du låtsas bara vara, du har klätt dig som en from person.

Men om du verkligen var from, skulle du älska och ödmjuka dig, tolerera, trösta, inspirera, stödja och hjälpa. Men om du bara har förändrat utsidan, är du hycklare. För det viktigaste är vad som finns inuti dig, hur du talar med Gud i ditt hjärta. För Gud tittar inte på utsidan, utan i hjärtat. Har kärlek och barmhärtighet bosatt sig där istället för hat och vrede? Har kyskhet ersatt fördärv, självbehärskning ersatt frosseri?

Detta är hyckleri, när människor klär sig i ett annat yttre skal, men förblir samma på insidan. Därför klandrar Kristus fariséerna för deras yttre fromhet. Det yttre borde bidra till en inre förändring, och det är därför vi går till kyrkan. För att förändras inuti ber vi och fastar. Men om det inte finns där, är vi hycklare. Och det är det mest fruktansvärda.

Präst Konstantin Korepanov (Ryska Ortodoxa Kyrkan)

Originallänk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *