SYNDEN (Del 4)

Den helige rättfärdige Johannes av Kronstadt (Ryska Ortodoxa Kyrkan)

”Mitt liv i Kristus” – ett urval andliga råd

En kristens liv bör bestå i ständig uppmärksamhet mot sig själv, det vill säga mot sitt hjärta, därför att osynliga fiender varje ögonblick är redo att uppsluka oss. Varje ögonblick sjuder hatet mot oss i dem.

+ + +

Ni som med sådan iver i detta livet söker undfly kroppens lidande och själens sorger, som så ömmar för ert kött och omhuldar er själ – varför bekymrar ni er inte om att undkomma den eviga elden, som är tusen gånger starkare än någon jordisk eldsvåda? Varför söker ni inte undkomma den eviga sorgen? Beklagansvärda, omvänd er! Sannerligen, det kommer att vara outhärdligt där!

+ + +

Den synd, som du icke har givit ditt samtycke till, kommer icke att tillräknas dig. Så till exempel ofrivillig ouppmärksamhet under bönen, onda och hädiska tankar, ofrivillig vrede som vi nitiskt bekämpar, girighet som vi vänder oss bort ifrån. Allt detta är anfall av den onde anden. Vi åter bör ha tålamod, bedja, ödmjuka oss och älska.

+ + +

När fienden söker att bygga sig ett bo i vår själ bör vi i mesta möjliga mån tiga, ty är vi då ovärdiga att tala, eftersom ordet är en gåva från det Treeniga Ordet. Förjaga fienden, återvinn frid i hjärtat – och då må du tala.

+ + +

”Himmelriket tränger fram med storm, och människor storma fram och rycka det till sig” (Matt 11:12). Om man inte dagligen anstränger sig för att segra över de lidelser som kämpar emot oss, så kommer lidelserna att som tyranner med våld ta sitt herravälde inom oss. De kommer att likt rövare tränga in i vår själ. Kärleken till jordiska ting kommer att befästas och tron på det himmelska goda och kärleken till detta kommer att försvagas allt mer och mer; kärleken till Gud och nästan, själens frid och samvetets lugn kommer att bli alltmer sällsynta. Man bör anstränga sig för sin själs frälsning, vilken är det dyrbaraste i världen.

+ + +

Misströsta och förtvivla icke när du i själen känner ondskans och slughetens oro och dödande andedräkt, otålighet och hädelse eller svaghet genom orena och onda tankar. Du skall utan att uppgivas kämpa emot dem och modigt tåla dem, i det du av allt ditt hjärta anropar Herren Jesus, helvetets Besegrare. Och när Herren ser din ödmjukhet och din kamp, kommer Han att hjälpa dig. Anropa även till hjälp vår snara Förebedjerska, den Allraheligaste Jungfrun och Gudaföderskan, i det du säger: “Rena, du Allrarenaste, mina många och svåra sår och förjaga de fiender som i min_ själ ständigt kämpar mot mig” (Ur Kanon till Skyddsängeln, 3. sången).

+ + +

Alla synder och lidelser, skymfer och trätor är sannerligen själens sjukdomar och man bör se dem såsom sådana. Alla lidelser är en själens eldsvåda, en stor eld som rasar i det inre och härstammar från helvetets avgrund. Den bör släckas med kärlekens vattenströmmar, vilka äger kraften att släcka varje eld som kommer av helvetets ondska och alla andra lidelser. “Förlåten varandra, såsom Gud i Kristus har förlåtit eder” (Efes 4:32).

+ + +

I sitt nuvarande tillstånd är människan helt genomsyrad av stolthet, bakslughet, klentro, tvivel, olydnad, lättsinnighet, ondska, hor, avund, girighet, snålhet, lättja, ibland av klenmod, modlöshet, stöld, lögn och hädelse. Vilket stort arbete ligger inte framför varje kristen för att rena sig från lidelsernas ondska och förruttnelse!

+ + +

Om du känner att du försmäktar och är sorgsen – sök i din själ om du inte där finner någon synd. Bekänn uppriktigt allt som du kommer att finna inom dig, uttryck avsky för varje synd och lidelse, och din själ kommer att uppfyllas av frid och· glädje.

+ + +

Om du känner någon lidelse inför någon människa – klenmod, fruktan, ondska, högmod – försök att tala med den människan utifrån hela din själ med en andens kärlek. Om du fortsätter att tiga och slumra, kommer fienden lätt att besegra dig och inplantera i dig avsky eller falsk fruktan. Om du dras till någon av otuktens lidelse, så bör du antingen alls icke tala med den människan eller också beväpna dig med Herrens namn, som du bär oavlåtligen i förstånd och hjärta, och du kommer att besegra din lidelse och med värdighet hålla dig ren. Du bör överhuvudtaget icke tåla lidelsernas surdeg inom dig, utan förjaga den av alla dina krafter.

+ + +

Synden är snabb som blixten och kan inom ett ögonblick med sitt förödande gift smitta en själ som icke är vaksam. Men den som ständigt är uppmärksam och i sitt hjärta bär gudsfruktan kommer den icke att kunna skada, ty denne beskyddas av Guds nåd och den heliga Skyddsängeln. Den som äger en levande tro på Kristus, den i vilken Kristus lever, den kommer den onde icke vid, i det han ser en själ som är beskärmad av tro och gudsfruktan. I vart fall är ständig kamp mot synden av nöden synden söker att smyga sig in genom alla olika känslor: genom synen, tungan, smaken, lukten och känseln. Den är som en smygande tjuv och tränger in genom känslorna som vore de fönster och dörrar.

Källförteckningen

”Livet i Kristus” Ett urval andliga råd ur fader Johannes dagbok ”Mitt liv i Kristus”·

Översättning – Gabriella Oxenstierna; Inledning – Matias Norström

Åsak, Sahlin & Dahlström AB, 1989.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *