Ett av de viktigaste problemen i kyrkan

— Hej, fader. Varför döps så många, men det är så få troende?

— Hej. Åh, vilken bra fråga! Jag har hört den nästan varje år jag varit i kyrkan, eftersom det är ett av de största problemen. Men om du tror att vi nu snabbt kan lösa detta problem, att fader Konstantin kommer att erbjuda en universell lösning på denna situation, då har du fel. Det finns ingen lösning på den här situationen.

Vi pratar med människor innan de döps, men dessa samtal ger inte tro, de ger kunskap. Även om jag känner till många människor som man knappt kunde kalla troende vid tidpunkten för deras dop, men efter 2-3 år har deras tro ökat så mycket att den var synlig. Allt är mycket tvetydigt. Men även Kristus säger att många är kallade, men få är utvalda.

Och Kristus säger inte upprört, “Hur kan det vara så, jag kallade så många, var är de alla?” Nej, Kristus säger lugnt att få är utvalda, även om många är kallade. Därför finns det många döpta, men få troende. Många går till kyrkan, men få blir frälsta. Detta är en konstant i livet och Kristus konstaterar det bara som ett enkelt faktum. Många kallas, men människor vill inte gå, de gör sitt val.

Och människan ställs ständigt inför detta val i livet, inte bara genom att gå till kyrkan, utan också genom sorger och olika livsomständigheter, för att svara — men inte inför Gud, för Gud vet ändå — utan inför sig själv: tror jag eller tror jag inte? Även på dödsbädden ställs frågan. Och om svaret är “ja”, då öppnas kungliga portar till Guds rike.

Präst Konstantin Korepanov (Ryska Ortodoxa Kyrkan)

Originallänk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *