Om kärlek till Gud

Sankt Johannes Krysostomus sa en gång att i Gud måste vi framför allt se en tiggare som står vid dörren till vårt hjärta och väntar på barmhärtighetens och kärlekens gåvor. Han vågar inte bryta upp dörren till detta hjärta. Den milda Jesus står vid varje persons hjärta och knackar mycket försiktigt. Den som hör och öppnar, Han kommer in till honom.
Gud förväntar sig kärlek från oss. Och kärlek till Gud uttrycks i konkreta handlingar. Naturligtvis vet vi objektivt att ingen av oss kan älska. Vi kan inte älska varken människor eller Gud, vi kan inte älska någon annan än oss själva. Och vi älskar till och med oss själva med en egoistisk och perverterad kärlek, inte med sann kärlek.
Därför är syftet med hela vårt liv att lära oss att älska. För att älska Gud måste man verkligen känna Honom. Guds ord måste alltid vara närvarande i vårt liv tillsammans med vördnad och kärlek. För att vårt hjärta ska reagera på de exempel, ord och händelser där Gud uppenbarar sig genom en mänsklig bild.
Det är omöjligt att älska Gud om man inte ber till Honom. Om man inte uppmanar sitt lata, onda, mycket jordiska hjärta till bönearbete, till åkallan av namnet Jesus Kristi. Det är omöjligt att älska Gud om man inte uppmanar sig själv till frekvent nattvard. “Den som inte deltar i nattvarden, älskar inte Jesus Kristus”, säger Sankt Innocentius av Moskva. Genom nattvarden förenas människan maximalt med personligheten av Jesus Kristus.
Kärlek måste uppfostras. Herren älskar oss uppriktigt. Om en person vill, kan han definitivt lära sig att älska. På samma sätt som i äktenskapet. Oavsett hur svåra relationerna är. Eftersom Gud har valt just den här kvinnan för honom bland 7 miljarder, för att hon skulle lära honom att älska. Och för att han skulle lära sig att älska genom henne. Genom att uthärda hennes gräl, ta hand om henne, offra sin tid, sina själsliga krafter, vända sig bort från sin egen egoism. Med åren, ibland kommer det att ta decennier, men om en person vill lära sig att älska, så kommer han definitivt att lära sig.

Ärkepräst Jevgenij Popitjenko (Ryska Ortodoxa Kyrkan)

Originallänk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *