GUD (Del 3)

Den helige rättfärdige Johannes av Kronstadt (Ryska Ortodoxa Kyrkan)

”Mitt liv i Kristus” – ett urval andliga råd

“Efter sina egna begärelser skola de samla åt sig lärare … alltefter som de kliar dem i öronen” (2 Tim 4:3). Är det inte just detta som många världsliga och även många andliga människor gör? Har de inte själva åt sig valt lärare som smickrar deras ögon? De lär sig icke hos den ende Läraren – Kristus – och icke ur Hans Evangelium, och icke hos Hans Kyrka, utan hos världsliga journalister, följetongskrivare, romanförfattare, poeter och skådespelare. Och de säger: O, så intressant och så lärorikt allt detta är! Och även om de inte säger det i ord, så säger de det i sina handlingar: Vi behöver inte Evangeliet, inte Kyrkan med dess Gudstjänster, mysterier och predikan av Guds ord. -Herre Jesus, vad är det vi har uppnått? De har kastat Dina ord bakom sig (Ps 50:17).

+ + +

Vi bara kallar Herren för Gud, men i verkligheten har vi våra egna gudar, därför att vi icke uppfyller Guds vilja, utan vi uppfyller vårt kötts vilja, våra tankars, vårt hjärtas och våra lidelsers vilja. Våra gudar är vårt kött, sötsaker, kläder, pengar och dylikt.

+ + +

Frukta, frukta i högsta grad för att tvivla på sanningen eller att ångra en god handling eller ett gott ord. Detta kommer från Satan, som avundas och förtalar sanning och rätt. Ve var och en som tvivlar. Ve varje Satans tjänare.

+ + +

Gud vilar i Sina helgon, i själva deras namn och i deras avbilder, man skall endast bruka dessa avbilder med tro, och de kommer att verka under.

+ + +

När du uttalar bönens ord, och djävulen stör dina ord med ett regn av de mest finstilta tankar, bör du säga: Herrens makt finns i bönens varje ord och ljud.

+ + +

Guds Ord är detsamma som Gud Själv. Tro därför utan tvivel på varje Herrens ord. Guds ord är handling. Även ditt ord bör vara handling. Därför, om du har gett ett löfte, bör du absolut uppfylla det. Därför bör även under bönen dina ord vara handling och sanning, inte lögn, tillgjordhet eller smicker.

+ + +

Man bör glädjas över att man ofta i sitt förstånd och hjärta bär och med läpparna uttalar Guds namn, Härskarinnans, Gudaföderskans namn och de heliga Änglarnas och helgonens namn. Ty om vi uppriktigt, av hjärtat åminner oss Guds namn, helgar det oss, livar och tröstar det oss. Det är gott att var i förbund med Gud och de himmelska invånarna.

+ + +

När den förbannades mörker sänker sig över dig – tvivel, håglöshet, förtvivan, förvirring – bör du av hela ditt hjärta åkalla Jesu Kristi ljuvaste namn. I det kommer du att finna salighet, nåd och välgärningar. Allt detta kommer du att finna inneslutet i detta enda namn, som i en rik skattkammare.

+ + +

Varje ord i den Heliga Skrift, varje ord i den Gudomliga Liturgin, morgongudstjänsten och aftongudstjänsten, varje ord i de heliga Mysteriernas böner har en inneboende kraft som motsvarar dem på samma sätt som i det ärevördiga och livgivande korsets tecken. Denna nåd finns i varje kyrkligt ord, på grund av det i Kyrkan boende hypostatiska och människoblivna Gudsordet, Vilket är Kyrkans Överhuvud. Även varje sant ord har en kraft som motsvarar det, på grund av Guds enkla alluppfyllande Ord. Med vilken uppmärksamhet och andakt bör vi icke uttala varje ord och med vilken tro! Ty Ordet är Upphovsmannen Själv, det vill säga Gud, och medelst Ordet kallades det ickevarande till varat.

+ + +

Lär dig att alltid minnas och uttala Guds namn med den största tro och andakt, med kärlek och med ett kärleksfullt hjärta. Uttala det aldrig lättsinnigt.

+ + +

Vilket är förhållandet mellan ord och handling? Guds Ord har kallat allt från ickevara till vara, både den synliga och den osynliga världen. Ordet på Ordets läppar var handling. Därför bör ord och handling vara oskiljaktiga, på samma sätt som själen och kroppen är oskiljaktiga i sitt vara. Den som troget och ständigt uppfyller och verkar Kristi ord, vilkens ord är handling, den verkar även nu stora och underbara verk och allt lyder hans ord: demonerna lyder, sjukdomarna helas och dygd lärs ut.

+ + +

När man förbjuder djävulen i vår Herres Jesu Kristi namn, så utför detta namn det ljuvaste för oss och det mest fasaväckande och bittra för demonerna – en kraft likt ett tveeggat svärd. På samma sätt är det, om du ber den Himmelske Fadern om något eller gör något i vår Herres Jesu Kristi namn. Då ger dig den Himmelske Fadern för Sin älskade Sons skull allt i den Helige Ande, om du uppfyller Hans bud, och i Mysterierna ger Han det åt dig även utan att du är värdig. Där Guds namn används med tro, där upprättar det kraft: ty själva Guds namn är kraft.

+ + +

Guldgrävare bryr sig inte om mängden av sand och smuts bland guldsanden, de bryr sig bara om de gyllene kornen fastän dessa är ytterst få: de värdesätter även detta ringa och tvättar fram det ur mängder av oduglig sand. Så gör även Gud med oss, i det Han långmodigt renar oss.

Källförteckningen

”Livet i Kristus” Ett urval andliga råd ur fader Johannes dagbok ”Mitt liv i Kristus”·

Översättning – Gabriella Oxenstierna; Inledning – Matias Norström

Åsak, Sahlin & Dahlström AB, 1989.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *