Vilket mysterium är det viktigaste i kyrkan?

De flesta skulle säga: Dopets mysterium. Verkligen, Kristus själv sade: “Sannerligen, sannerligen säger jag dig: Om en människa icke bliver född av vatten och ande, så kan hon icke komma in i Guds rike” (Johannes 3:5). Dopets mysterium är födelsen av själen till evigt liv.

Men precis som det inte räcker för ett barn att bara födas, så räcker det inte heller att bara bli döpt. Ett barn behöver växa upp, och för det behövs näring. En kristen behöver också andlig näring för att leva och växa.

Därför anser jag det mest betydelsefulla mysteriet är Nattvarden, när vi under brödets och vinets gestalt tar emot Kristi verkliga kropp och blod och förenas med Honom i en enhet.

Energikällan

Föreställ dig följande situation: Du vill flytta till en underbar plats vid havet och med fruktträd, där det finns intressanta och lätta jobb med hög lön, en dröm helt enkelt! Men det är bara möjligt att ta sig dit med bil. Du säljer allt och köper en bil. I bilhallen frågar du: behöver jag verkligen tanka den? Säljaren ler och säger: “Du kan bara ställa den i garaget, beundra den och vara stolt över att du äger en bil. Du behöver inte tanka den för det. Men om du vill komma till havet måste du tanka regelbundet tills du kommer fram.”

På samma sätt fungerar det med nattvarden. I dopets mysterium får vi en ren kunglig klädnad, men den behöver rengöras i biktens mysterium. I dopet blir vi uppväckta till evigt liv, men vardagssynderna dödar oss igen och gör oss döda. För att återupplivas behöver vi delta i nattvarden.

Förebilder för Nattvarden

Det finns flera förebilder för Nattvardens mysterium i Gamla testamentet. För det första är det trädet för evigt liv som växte i Edens lustgård och skulle bli en källa till odödlighet för människorna. Men människorna syndade och blev avskilda från trädet.

Därefter kommer befrielsen av israeliterna från Egyptens slaveri, där Herren befallde att man skulle offra ett lamm, äta det och smörja blodet på dörrposterna så att dödsängeln skulle passera förbi israeliternas hus.

En annan förebild för Nattvarden är den himmelska mannan som föll från himlen och förhindrade det judiska folket från att dö i öknen.

Varför Kristendomen är bättre

När jag blir frågad om vad som gör ortodox kristendom bättre än andra religioner pekar jag på två faktorer – för det första är det att Gud själv blev inkarnerad inom kristendomen och försonade oss från Satan genom att offra sitt eget liv. Den andra faktorn är möjligheten att ha en sådan nära gemenskap med Gud som aldrig funnits tidigare och inte finns någon annanstans. Jag talar om Nattvarden, när vi blir ett med Gud, när Kristi blod börjar flöda i våra ådror och vi blir Hans bröder och systrar, arvingar till Guds rike. Det är just genom Nattvarden som vi har rätten att vända oss till Skaparen som “Vår Fader i himlen”.

Därför, om du betraktar dig själv som kristen och inte har deltagit i Nattvarden på länge, gör det så snart som möjligt.

Präst Vladimir Panarin (Ryska Ortodoxa Kyrkan)

Originallänk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *