Fem misstag som troende gör

Det kan finnas en sådan situation då en person har Gudstro, erkänner Honom, men saknar tillit. I det här fallet har personen en rädsla och om den inte bekämpas kan personens tro hotas.

Vilka är de fem misstagen som utlöser denna rädsla?

Misstag 1. Drömmer om ett paradis i framtiden, inte om att leva med Gud.

Man bör vara rädd för att förlora sin vänskap med Gud, för att förlora gemenskapen med Gud. Det är en positiv, “gudomlig” rädsla.

Rädslan för att förlora bekvämligheten eller, omvänt, att inte finna den i framtiden är syndig. Detta är en djurisk, kroppslig rädsla. När man har insett det i sig själv är det värt att bekänna, att ta bort den från själen med Guds hjälp.

Misstag 2. Att ägna för mycket uppmärksamhet åt din syndfullhet.

När en person tänker för mycket på sig själv och sina synder kan det vara ett tecken på dold narcissism.

Det är som att se mig själv i spegeln hela tiden och beklaga mig över hur dålig jag är.

Det är värt att vända sig till Gud för att bli helad och inte för att beundra sig själv, om än på ett negativt sätt.

Misstag 3. Se dina goda gärningar som en biljett till paradiset.

Det liknar marknadsrelationer: Jag, Herre, kommer att visa goda gärningar för Dig, och Du kommer att ge mig Himmelriket.

Uppmärksamheten bör inte riktas mot “den egna goda gärningen”, utan mot Gud och nästan. Genom att utföra arbete för Gud och din nästa lever du med Gud.

Misstag 4. Tro inte på Guds förlåtelse.

Om en person är benägen att fokusera på sig själv, att själv avgöra om han är god eller ond, om han ska förlåtas eller inte, om han ska ge upp eller inte ge upp, då är han sin egen domare. Detta är ett misstag. Då förlitar han sig inte på Gud, utan på sig själv, och låter inte Gud frälsa honom. Du behöver inte bestämma åt Gud! Vi måste hoppas och be till honom. Gud själv kommer att bestämma allt och förvalta det mycket bättre, än en människa.

Misstag 5. Rädsla för misstag.

Den troende bör inte vara rädd för att handla, att söka, att göra misstag, att söka och finna igen. Att söka och finna innebär att agera i sitt eget sökande, att inte vara rädd för att söka.

Det finns bara en rätt rädsla – rädslan för att förlora Gud, hans nåd och hjälp. Människan förlorar Gud när hon upphör att vara rädd för att synda, när hon tar på sig rollen som Gud och ägnar sig åt självrättfärdiggörelse.

Om en person gör misstag, men litar på Gud, då kommer Gud att vägleda och hjälpa till att rätta till dem.

Men om han inte förtröstar och syndar, kommer han att gå vilse.

Ärkepräst Igor Fomin (Ryska Ortodoxa Kyrkan)

Originallänk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *