Det var från Mig

Denna text riktade den ärevördige Serafim av Vyritsa (Muravyov) till en av sina andliga barn – en biskop som befann sig i fängelse. I texten finns en glimt av bönens djupaste hemligheter – avslöjade i ett samtal mellan Gud och människans själ. Detta är den äldstes andliga testamente, även riktat till oss alla.

Det var från Mig

Har du någonsin tänkt på att allt som berör dig – berör även Mig? Ty allt som berör dig når Mitt öga.

Du är dyrbar i Mina ögon, värdefull, och Jag älskar dig. Därför finner Jag en särskild glädje i att uppfostra dig. När frestelser kommer över dig, och fienden väller in som en flod, vill Jag, att du ska veta, att det var från Mig.

Din svaghet är i behov av Min styrka, och din trygghet ligger i att du ger Mig möjligheten att kämpa för dig.

Befinner du dig i svåra omständigheter, bland människor som inte förstår dig, som inte tar hänsyn till ditt välbehag och som utesluter dig? Det var från Mig.

Jag är din Gud, som råder över dina omständigheter.

Där du befinner dig är inte av en slump, det är den plats Jag har tilldelat dig.

Bad du inte Mig att lära dig ödmjukhet? Se här, Jag har satt dig just i den omgivningen, just i den skolan, där den läxan lärs ut. Din omgivning och de som bor med dig uppfyller endast Min vilja.

Befinner du dig i ekonomisk nöd, och har svårt att få det att gå ihop? Vet, att det var från Mig.

Ty Jag härskar över dina materiella resurser. Jag vill att du flyr till Mig och befinner dig i beroende av Mig. Mina förråd är outtömliga. Jag vill att du finner övertygelse i Min trohet och Mina löften. Så att det aldrig må sägas om dig i din nöd: “trodden I icke på HERREN, eder Gud” (5 Mos. 1:32–33).

Går du genom en natt full av sorg, skild från dina nära och kära? Det var från Mig.

Jag är smärtornas man, förtrogen med krankhet. Jag tillät detta, så att du skulle vända dig till Mig och i Mig finna evig tröst. Har du blivit sviken av någon du trodde var en vän eller av någon du öppnade ditt hjärta för? Det var från Mig. Jag lät denna besvikelse drabba dig så att du skulle inse, att din bästa vän är Herren. Jag vill att du kommer till Mig med allt, och pratar med Mig. Har någon förtalat dig? Lämna det till Mig, och med hela din själ luta dig närmare Mig, din tillflykt, för att ta skydd från “tungornas käbbel”. Jag “skall låta din rättfärdighet gå fram såsom ljuset och din rätt såsom middagens sken” (Ps. 37, 6). Förstördes dina planer, blev din själ nedstämd och du tröttnade? Det var från Mig. Du vävde dina egna planer och bar dem till Mig, i hopp om att Jag skulle välsigna dem. Men Jag vill att du låter Mig styra ditt livs omständigheter, och då kommer all ansvar falla på Mig, ty ansvaret är för tungt för dig, och ensam kan du inte hantera omständigheterna, eftersom du bara är ett verktyg, och inte den som styr.

Besöktes du av oväntade världsliga motgångar, och missmod fyllde ditt hjärta? Vet – att det var från Mig.

Ty Jag vill att ditt hjärta och din själ ska vara ständigt flammande inför Mina ögon och besegra all modlöshet med Mitt namn.

Hör du inte från dina nära och kära på länge och i din modlöshet faller du i förtvivlan och klagar? Vet – att det var från Mig. Ty genom din själs längtan prövar Jag din tros styrka i Mitt oföränderliga löfte och mängden djärvhet i din bön för dina nära. Ty var det inte du som överlämnade dem till Min Allrarenaste Moders beskydd? Var det inte du som en gång anförtrodde deras omsorg till Min kärleksfulla försyn?

Besöktes du av en svår sjukdom, tillfällig eller obotlig, och blev fastkedjad till din säng? Det var från Mig. Ty Jag vill att i din kroppsliga svaghet du lär känna Mig ännu djupare och att du inte knorrar över denna prövning nedsänt till dig, att du inte försöker tränga dig in i Mina frälsningsplaner för mänskliga själar genom olika vägar, men att du lydigt och utan klagan böjer din nacke under Min godhet mot dig. Drömde du om att göra något särskilt verk för Mig, men istället föll du sjuk och svag på din bädd? Det var från Mig.

Ty annars hade du vart försjunken i dina verk, och Jag inte kunnat locka dina tankar mot Mig, men Jag vill lära dig de djupaste tankarna, att du är i Min tjänst. Jag vill lära dig inse, att du – är ingenting. Några av Mina bästa medarbetare är de som är avskurna från levande verksamhet, så att de må lära sig behärska den oupphörliga bönens vapen.

Är du oväntat kallad till att ta en svår och ansvarsfull position? Gå, förlitande dig på Mig. Jag anförtror dig dessa svårigheter, ty för detta kommer Herren din Gud välsigna dig i alla dina verk, på alla dina vägar, och i allt, som dina händer gör. På denna dag giver jag i din hand detta kärl med helig olja. Använd det fritt, Mitt barn. Varje svårighet som uppstår, varje förolämpande ord mot dig, varje hinder i ditt arbete som framkallar en känsla av irritation och besvikelse, varje uppenbarelse av din svaghet och oförmåga, låt dem vara smorda med denna olja – det var från Mig. Kom ihåg, att varje hinder är Guds vägledning, och därför bevara i ditt hjärta de ord, som Jag kungjorde för dig denna dag – det var från Mig.

Bevara dem, vet och kom ihåg – alltid, att varje tagg blir slöare, när du lär dig att se Mig i allt. Allt som är sänt av Mig för din själs fulländning – det var från Mig.

Den Ärevördige Serafim av Vyritsa (1866 – 1949)

(Ryska Ortodoxa Kyrkan)

Originallänk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *