Hur undviker man skilsmässa?

I dagens evangelieläsning (Mark 10: 2-12) talade Herren om skilsmässa, och detta ämne är bittert, särskilt för vår tid, eftersom det är osannolikt att det någonsin har varit så många skilsmässor bland vårt folk som det är nu. Och Herren förklarade i ett samtal med de listiga frågeställarna som närmade sig Honom att Moses tillät skilsmässa i Gamla testamentet på grund av judarnas hårda hjärtan. Det betyder att om det vore förbjudet att skiljas så skulle judarna i det här fallet helt enkelt döda sina fruar på ett hemligt sätt, och så för att förhindra större ondska gjordes en sådan uppmjukning i Gamla testamentet. Continue reading “Hur undviker man skilsmässa?”

Hur bör man se sig själv: som en syndare eller som rättfärdig?

Frågan är inte fåfänglig. Det stämmer att om en person endast ser sig själv som en syndare då begränsar det hjärtat, sorg tar över, och av sådant missmod blir man oförmögen att tjäna Gud med glädje. Men vi kan inte heller se oss själva som rättfärdiga, eftersom det sägs i Skrifterna: “… Alla hava ju syndat och äro i saknad av härligheten från Gud” (Rom. 3:23). Vi bör alla se oss själva som förlåtna syndare, som helt och hållet lägger vårt frälsnings hopp på Kristus. På så sätt faller vi inte i missmod (från våra synders mängd), eller högmod (från en känsla av falsk fromhet). Det är sagt: ”Likväl är det icke så med nådegåvan, som det var med syndafallet. Ty om genom en endas fall de många hava blivit döden underlagda, så har ännu mycket mer Guds nåd och gåvan i och genom nåd – vilken, också den, är kommen genom en enda människa, Jesus Kristus – blivit på ett överflödande sätt de många beskärd ” (Rom. 5:15). – Förresten så betyder ordet nåd: “något som skänks fritt och villkorslöst”. Det är alltså en gåva. Continue reading “Hur bör man se sig själv: som en syndare eller som rättfärdig?”

Dina synder är förlåtna!

I Faderns och Sonens och den Helige Andes namn!

I dagens Evangelium (Matteus 9:1-8) så bär man fram en lam man till Kristus. Där står det att när Kristus såg deras tro – alltså inte bara den lame mannens, utan även deras tro som bar honom – så säger han till den lame: ”Dina synder förlåtas dig”. Då börjar fariséerna knorra och tänka för sig själva: ”Vem kan förlåta synder utom Gud allena!” Då svarar Kristus: ”Hur kan ni tänka så? Men för att ni ska veta att Människosonen har rätt att förlåta synder här i denna världen” säger Han till den lame: ”Stå upp, ta din säng och gå!” och han reser sig upp, och folket förundrar sig över vilken makt som Gud har givit åt människor.  Continue reading “Dina synder är förlåtna!”