Hur kan en person med säkerhet veta att Gud älskar honom?

Svaret: Det finns följande ord i Den Heliga Skriften: ”Kan då en moder förgäta sitt barn, så att hon icke har förbarmande med sin livsfrukt?

Och om hon än kunde förgäta sitt barn, så skulle dock jag icke förgäta dig.” (Jesaja 49,15).

Vi kommer att få veta om hur ofta Gud visade sin kärlek till var och en av oss endast i Evigheten. Redan nu kan vi säga att vi inte skulle kunna klara av att leva en enda dag utan Hans omsorg och Kärlek.

Johannes Chrysostomos lär oss: ”Gud älskar oss mer än vår fader, moder, vännen eller någon annan förmår och till och med mer än vi själva kan, då Han är mera angelägen om vår frälsning än om sin ära. För att bevisa detta skickade Han Sin Enfödde Son till världen för att bli plågad och dödad (i sin mänskliga skepnad) endast med syfte att öppna frälsningens och det eviga livets väg för oss” (tolkning av Psalm 114 och 115 enligt Bibeln 1917).

Om Guds kärlek till oss står det följande i Den Heliga Skriften:” Ty så älskade Gud världen, att han utgav sin enfödde Son, på det att var och en som tror på honom skall icke förgås, utan hava evigt liv.” (Ev. Johannes 3,16). Här kan vi se att Gud älskade världen som behövde detta offer. Det betyder, att Gud älskar var och en av oss trots vår syndfullhet.

Så, från sin sida har Gud gjort allt som behövs för att vi ska ha hopp om evigt liv. Om det hoppet sades:” Ty i hoppet äro vi frälsta” (Paulus brev till romarna 8,24) och ” och hoppet låter oss icke komma på skam; ty Guds kärlek är utgjuten i våra hjärtan genom den helige Ande, vilken har blivit oss given.” (Paulus brev till romarna 5,5).

När vi pratar om Guds kärlek måste vi komma ihåg att Han älskar oss utan anledning, enbart på grund av sin barmhärtighet. Barmhärtighet är en av Guds egenskaper och han har visat den genom att frälsa oss. Det står:” då frälste Han oss, icke på grund av rättfärdighetsgärningar som vi hade gjort, utan efter sin barmhärtighet, genom ett bad till ny födelse och förnyelse i helig ande.” (Paulus brev till Titus, 3,5. Om ” Han frälste oss icke på grund av rättfärdighetsgärningar som vi har gjort, utan efter sin barmhärtighet” betyder det att han älskade oss även då vi var, på grund av våra synders och brotts skull, själsligen döda. Det betyder att Han tog emot oss i sin barm som något slags förlorade barn som kom till Honom fjärran ifrån. Det betyder att Gud är beredd att ta emot varje människa med dess problem och synder fullständigt som den, syndiga, är. Gud kommer att ta emot en, ej förkasta. Han kommer att hjälpa en att bättra sig, omvandlas och förverkligas.

Än en gång vill jag citera Johannes Chrysostomos ord som är så otroliga, enastående och exakta. Med dessa ord lär han oss Guds Kärlek:” ”Gud älskar oss mer än vår fader, moder, vännen eller någon annan förmår och till och med mer än vi själva kan, då Han är mera angelägen om vår frälsning än om sin ära. Beviset för detta är att Han skickade Sin Enfödde Son till världen för att bli plågad och dödad (i sin mänskliga skepnad) endast med syfte att öppna frälsningens och det eviga livets väg för oss”.

Originallänk

Ärkepräst Oleg Stenyaev(Ryska Ortodoxa Kyrkan)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *