I den Heliga Skrift ser vi två bilder av Messias, Herren Jesus, Människosonen. Den ena är den ödmjuke Jesus i Bergspredikan och Golgata, Kristus som hejdar dem som fördömer skökan, botar och förlåter syndare, hälsar sina lärjungar med orden “frid vare med er”, “gläd er” och “var inte rädda”. Den andra är Messias, domaren, konungarnas konung, som dömer levande och döda, och säger: ”Gå bort ifrån mig, ni förbannade, till den eviga elden.”
Vi har just hört den skrämmande liknelsen om den yttersta domen. Vi lägger ofta inte märke till vilka ord Herren använder i den här liknelsen, men om vi tittar noga ser vi saker som tar bort motsägelserna mellan vår förståelse av Herren som kärleksfull och barmhärtig å ena sidan och den fruktansvärda domaren å den andra.
Den här liknelsen kallas ”liknelse om fåren och getterna”. Gud delar in dem som döms av Honom i två kategorier: de som Han sätter på sin högra sida, de rättfärdiga som har gjort gott och visat barmhärtighet mot sin nästa. Det finns inget separat ord som namnger dem i denna liknelse. Låt oss lägga märke till det faktum att Herren kallar de goda för rättfärdiga, men när Han vänder sig till de andra, kallar Han dem inte för något. Vad är viktigt här? Kanske det faktum att Han inte kallar dem för syndare.
Låt oss vara uppmärksamma på att Den Evige Domaren inte skickar dem som har begått synder i den eviga elden utan dem som inte har gjort något gott. Låt oss också lägga märke till att de som kommer in i himmelriket är inte de som var fria från synd och rena, utan de som visade barmhärtighet, vänlighet och kärlek. De, som gjorde enkla kärlekshandlingar för sin nästa – fattiga, lidande av sjukdom eller motgångar, tynande bort i fängelser, försvarslösa.
Gud dömer oss inte för våra synder. Han kom till jorden inte för att döma, utan för att frälsa. Låt oss komma ihåg hur många gånger Kristus gav förlåtelse till syndare under sitt jordiska liv. Gud dömer oss för vår inre tomhet, för passivitet, för oförmåga eller ovilja att hjälpa, för likgiltighet och ovilja att lämna vår egen komfortzon. Allt annat verkar vara oviktigt för Honom.
Metropolit Amvrosij (Ryska Ortodoxa Kyrkan)