Vad är bäst att säga till barn för att hjälpa dem utveckla ödmjukhet: att de är bäst eller att de är sämst?

Man ska aldrig säga till barnet att det är sämst, oavsett omständigheter. Däremot finns det situationer där man kan säga att barnet är bäst. Det kan hända att barnet hamnar i en djup depression, då måste han eller hon få höra det. Vem som framför budskapet spelar också stor roll – det bästa och mest rätta är att föräldrarna gör det. Det är mycket viktigt för ett barn att höra från föräldrarna att han eller hon är speciellt för dem. Jag har en stor familj, så jag har fått erfara det från mina barn. Continue reading “Vad är bäst att säga till barn för att hjälpa dem utveckla ödmjukhet: att de är bäst eller att de är sämst?”

”Jag är kanske häftig, men det går snabbt över”

Idag skulle jag vilja fortsätta att reflektera över den utmärkta boken Stegen av Johannes Klimakos: “Saktmod är själens orubbliga tillstånd som förblir detsamma i både vanära och ära”. Det vill säga ett sådant sinnestillstånd som bevarar frid och lugn både när man blir kritiserad och när man blir berömd, utan att ryckas med av uppfattningen om sig själv.

Följande citat av Johannes Klimakos tycker jag särskilt om, eftersom det ger en direkt vägledning om hur man hanterar vrede:

– Begynnelsen av vredesfrihet, det vill säga seger över vreden, är läpparnas tystnad när hjärtat är fyllt av oro. Continue reading “”Jag är kanske häftig, men det går snabbt över””

Ett ovanligt helgon: Demetrios av Thessaloniki

Den store martyren Demetrios av Thessaloniki (Thessaloniki är en stad i Grekland, idag känd som Saloníki eller Saloniki) var tidigare mycket vördad i Ryssland, kanske till och med mer än Nikolaus Undergöraren. Hans vördnad började i samband med Rysslands kristnande, då den grekiske prästen som skickades för detta ändamål berättade för furst Vladimir om Sankt Demetrios mirakel. Senare döptes furst Vsevolod Stora Nästet (1176) till ära av Demetrios av Thessaloniki. Continue reading “Ett ovanligt helgon: Demetrios av Thessaloniki”