Människor upplever ofta en troskris under en medelålderskris. Hur förklarar man sådana kriser, som det kan finnas ganska många i livet?
En medelålderskris är ett fenomen där man, efter att ha nått en viss milstolpe i livet, börjar omvärdera sina värderingar, tidigare handlingar och syn på framtiden. Under denna period uppstår ofta frågor: ”Vad har jag egentligen uppnått?”, ”Vart ska jag gå härnäst?”, ”Vad är meningen med mitt liv?” Ofta påverkar ett sådant sökande även den andliga sfären: man har gått i kyrkan i många år av vana eller av familjetraditioner och inser plötsligt att man saknar meningsfull, levande kommunikation med Gud. Man börjar tvivla och ställer sig själv och sin omgivning svåra frågor om tro och religiös utövning. Och ibland verkar det att man har helt enkelt förlorat de betydelser som man tidigare levde efter. Det verkar som om landmärken är borta och inte längre kan fungera som stödpunkt. Allt blir plötsligt obekant och främmande, som om man vore i ett annat land.
Det kan verka svårt, men på många sätt kan sådana kriser leda till förnyelse. Kyrkans heliga fäder lär att utan regelbunden prövning kan vår tro bli en formalitet. En kris, om vi lever igenom den medvetet och med bön, hjälper oss att vända oss till Gud djupare och uppriktigare, och att förstå våra liv ur ett nytt perspektiv. Det är som ett träd som förnyar sig på våren, fäller gamla löv och får nya skott.
Det kan finnas flera sådana skeden i livet då vi känner inre oro, tomhet eller brist på andlig styrka. De är avsedda att nyktra upp oss, att påminna oss om att vårt sanna hopp finns i Gud och inte i våra egna planer eller prestationer. För att ta sig igenom sådana kriser råder kyrkan att stärka bönelivet, delta i Mysterier (främst Bikt och Nattvard) och söka andligt stöd från en präst eller personer som har erfarenhet av livet i Kristus. Och gradvis kommer vi att se att krisen, liksom vilken storm som helst, avtar, och i själen, som efter regn, blomstrar förnyad tro och tacksamhet mot Gud.
Metropolit Amvrosij (Ryska Ortodoxa Kyrkan)